Milieudefensie handelt in klimaatangst

Vandaag, 20 november 2015, verscheen in dagblad Trouw mijn reactie op een artikel van Rolf Schuttenheim van Milieudefensie. Schuttenheim betoogde op de Trouw-opiniepagina op 16 november dat wereldwijd de tropische bossen in brand staan, vooral door de opwarming van de aarde. Het jaar 2015 wordt waarschijnlijk 0,1 graad warmer dan vorig jaar. Als 0,1 graad verschil al zoveel effect heeft, wat staat ons dan te wachten bij 2 graden of 3 graden, zo vroeg Schuttenheim zich af. 

Ik reageerde daarop met de volgende tekst. In het begin refereer ik aan Trouw-columnist Ephimenco, die de tekst 'de weg naar Parijs moet hoe dan ook met angst worden geplaveid' heeft bedacht.  

Ephimenco had groot gelijk, dat de weg naar de klimaatconferentie in Parijs hoe dan ook met angst moet worden geplaveid (Trouw, 10 november). Rolf Schuttenheim bewijst dat opnieuw (Trouw Opinie, 16 november). 2015 wordt volgens hem het warmste jaar ooit, zo warm, dat Nasa zelfs de y-as van zijn grafiek moet aanpassen. Even later lezen we dat het om een verschil van 0,1 graad gaat. De onzekerheid in de berekening van de gemiddelde wereldtemperatuur is minstens 0,2 graad. Dramatisch warm is 2015 dus nog niet.

Daarna slaat Schuttenheim echt door. Er zijn nu bosbranden in Azië en Zuid-Amerika. Schuttenheim schrijft daarover 'Als 0,1 graad temperatuurstijging al zoveel effect heeft, wat staat ons te wachten bij 2 of 3 graden temperatuurstijging? Hoeveel extra CO2 geeft dit, die de atmosfeer er niet bij kan hebben?'
Als zijn doel is om angst aan te jagen is dit een effectieve tekst. Maar de feiten zijn anders: (1) de gemeten warmte van 2015 zit midden in de Stille Oceaan, is veroorzaakt door de El Niño cyclus, en heeft niets te maken met de CO2-concentratie (2) de bosbranden zijn aangestoken voor agrarische doeleinden en dat heeft - hoe afkeurenswaardig ook - niets te maken met de CO2-concentratie (3) de bosbranden veroorzaken geen meetbare toename van de CO2 in de atmosfeer omdat zowel de menselijke CO2-uitstoot als deze bosbranden in het niet vallen bij de hoeveelheid CO2 die omgaat in de wereldwijde koolstofcyclus. Planten en oceanen nemen zoveel CO2 op dat bosbranden en variaties in gebruik van fossiele brandstoffen geen meetbaar effect hebben op de gemiddelde CO2-concentratie.

De redactie bekortte mijn tekst enigszins, maar liet de hoofdzaken in tact. Hieronder staat het artikel zoals het in de krant is afgedrukt.